KICK BOXING

KICK BOXING

ΠΟΚ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KICK BOXING;

  Το Kick boxing είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία & λακτίσματα. Η καταγωγή του είναι απ΄ την ταϋλανδέζικη πυγμαχία & είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο λόγω της πρακτικότητας του. Η προέλευση του είναι απ’ τη Βόρεια Αμερική, περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας & λακτίσματα απ΄ το καράτε & το ταεκβοντό.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ KICK BOXING

   Στην δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες Kick boxing, ενώ το 1977 ιδρύθηκε και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kick boxing Association (WKA). Η μεγαλύτερη διοργάνωση του Kick boxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό Kick boxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης. Τα στιλ στο Kick boxing είναι:

–      Full contact

–      Light contact

–      K-1

–      Low kick

–      Kick Light

–      Point Fighting  ( Semi contact )

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ KICK BOXING

   Ο ασκούμενος μαθαίνει τις κινήσεις αρχικά με ένα φανταστικό αντίπαλο. Ξεκινά με την εκμάθηση των βασικών τεχνικών λακτισμάτων & πυγμαχίας. Μαθαίνει το συντονισμό – συνδυασμό των πάνω άκρων με τα κάτω άκρα στις τεχνικές που έχει μάθει & στην εξέλιξή του αποφασίζει με ποιο στυλ θα ασχοληθεί & θα το εξελίξει αγωνιστικά. Οι αθλητές πριν ξεκινήσουν το Kick boxing θα πρέπει να έχουν ιατρική βεβαίωση συμμετοχής & αθλητικό δελτίο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kick Boxing. Τα προστατευτικά που πρέπει να έχει ο αθλούμενος είναι : γάντια του Kick boxing, μπαντάζ (ιμάντες σταθεροποίησης παλάμης – καρπού), σπασουάρ, μασελάκι, επικαλαμίδες, κάσκα.

   Το Kick boxing γυμνάζει ολόκληρο το σώμα κινητοποιώντας πολλές αρθρώσεις, μεγάλες μυϊκές ομάδες, «καίει» θερμίδες, τονώνει & χτίζει τους μυς, έτσι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, βελτιώνει τη ισορροπία & την ευλυγισία μας, τα αντανακλαστικά μας, τη νευρομυϊκή συναρμογή, το καρδιοαναπνευστικό σύστημα & όπως άλλα μαχητικά αθλήματα μπορεί να βοηθήσει στην αυτοάμυνα.

   Ο Σύλλογος μας διατηρεί σε αγωνιστικό επίπεδο τέσσερα στιλ του Kick boxing :

–  Full contact

–  Light contact

–  Kick Light

–  Point Fighting

       Το Full Contact είναι η κατηγορία kick boxing όπου η πρόθεση ενός αθλητή είναι να χτυπήσει τον αντίπαλο με πλήρης δύναμη και ισχύ. Οι γροθιές & τα λακτίσματα πρέπει να παραδίδονται σε νόμιμες περιοχές στόχου με εστίαση, ταχύτητα & αποφασιστικότητα δημιουργώντας σταθερή επαφή. Οι γροθιές & τα λακτίσματα επιτρέπονται στο μπροστινό & πλαϊνό μέρος του κεφαλιού, στο μπροστινό & πλαϊνό μέρος του κορμού (πάνω από τη μέση), επίσης επιτρέπεται & η τεχνική της σκούπας. Ο αγώνας εκτυλίσσεται πάνω σε ρινγκ. Ο Διαιτητής είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των αθλητών & να τηρεί τους κανονισμούς, αντίστοιχα οι κριτές μετρούν τις νόμιμες τεχνικές, σημειώνοντας τους πόντους στις κάρτες βαθμολόγησης.

        Το Light Contact είναι η κατηγορία kick boxing όπου η πρόθεση ενός αθλητή είναι να εκτελείται όπως ακριβώς εννοεί & το όνομά του ΄΄ελαφριά΄΄ επαφή, με καλά ελεγχόμενες τεχνικές. Ο αγώνας εκτυλίσσεται πάνω σε τατάμι. Στο Light Contact οι αθλητές διαγωνίζονται συνεχόμενα, μέχρι ο κεντρικός διαιτητής να δώσει την εντολή STOP ή BREAK. Χρησιμοποιούν τεχνικές από το full contact και το Semi Contact, αλλά αυτές οι τεχνικές πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενες όταν καταλήξουν στο νόμιμο στόχο. Ισάξια έμφαση πρέπει να δίνεται στις τεχνικές χεριών & ποδιών. Το Light Contact έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο του kick boxing μεταξύ semi & full contact. Διεξάγεται σε τρεχούμενο χρόνο. Ο κεντρικός διαιτητής δεν κρίνει τους αθλητές, αλλά απλά βεβαιώνεται ότι ότι σέβονται τους κανονισμούς. Τρεις κριτές λαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τις αποφάσεις βαθμολογίας σε κανονικές καρτέλες βαθμολογίας WAKO ή χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονική σύστημα βαθμολόγησης.

         Το Kick Light πρέπει να εκτελείται όπως ακριβώς εννοεί και το όνομά του, με καλά ελεγχόμενες τεχνικές. Στο Kick-Light οι αθλητές διαγωνίζονται συνεχόμενα μέχρι ο κεντρικός διαιτητής να δώσει την εντολή STOP ή BREAK. Χρησιμοποιούν τεχνικές από το full contact, αλλά αυτές οι τεχνικές πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενες όταν καταλήξουν στο νόμιμο στόχο. Ισάξια έμφαση πρέπει να δίνεται στις τεχνικές χεριών και ποδιών. Το Kick-Light έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του semi και του full contact kick boxing. Διεξάγεται σε τρεχούμενο χρόνο. Ο κεντρικός διαιτητής δεν κρίνει τους αθλητές, αλλά απλά βεβαιώνεται ότι ότι σέβονται τους κανονισμούς. Τρεις κριτές λαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τις αποφάσεις βαθμολογίας σε κανονικές καρτέλες βαθμολογίας WAKO ή χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονική σύστημα βαθμολόγησης ή κλίκερς.

Το Point Fighting (Semi-Contact) είναι το αγωνιστικό στυλ κατά το οποίο οι δύο αθλητές αγωνίζονται με πρωταρχικό στόχο να επιτύχουν Ορισμένους πόντους / χρησιμοποιώντας ελεγχόμενες νόμιμες Τεχνικές με ευκινησία ταχύτητας και εστίαση. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Point Fighting είναι παράδοση/διανομή χτυπημάτων, τεχνική και ταχύτητα. Ο διαγωνισμός Point Fighting πρέπει να εκτελείται με την πραγματική του έννοια δηλαδή με καλά ελεγχόμενη επαφή. Είναι ένα τεχνικό αγωνιστικό στυλ με ισάξια έμφαση στις τεχνικές χεριών και ποδιών, από αθλητικής πλευράς. Οι τεχνικές (Γροθιές και Λακτίσματα) είναι αυστηρά ελεγχόμενα. Για κάθε έγκυρο πόντο (ο πόντος που δίνεται, με το νόμιμο μέρος του χεριού ή χεριού σε νόμιμους στόχους προς τον αντίπαλο με νόμιμες τεχνικές) ο κεντρικός διαιτητής σταματάει τον αγώνα και ταυτόχρονα τους κριτές, δείχνει με το δάχτυλό του / της τον αριθμό πόντων (σημείων) προς την κατεύθυνση (πλευρά) του αθλητή ο οποίος έχει κερδίσει τα σημεία.

WAKO