TAE KWON DO (WTF)

TAE KWON DO (WTF)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAE KWON DO

    Το Ταεκβοντό είναι άοπλη πάλη βασισμένη στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες του ανθρώπου. Η ελεύθερη μετάφραση του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στην ελληνική γλώσσα σημαίνει: ΤΑΕ αναφέρεται στο κάτω μέρος του σώματος δηλαδή λάκτισμα, την αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα. Το KWON αναφέρεται στα χέρια, έχοντας σχέση με κινήσεις, αποκρούσεις και αμυντικά χτυπήματα. To DO έχει σχέση με το μυαλό που ελέγχει το σώμα, δηλαδή ο τρόπος ζωής. Ξεκίνησε σαν πολεμική τέχνη που εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό άθλημα και όχι μόνο. Οι Κορεάτες πρωτόγονοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους για επιβίωση σ΄ ένα άγριο και αφιλόξενο περιβάλλον, ανέπτυξαν μεθόδους άοπλης και ένοπλης μάχης για να βρουν τροφή, για να αμυνθούν από τις επιθέσεις άγριων ζώων αλλά ακόμη και για να προστατευτούν από άλλες ομάδες ανθρώπων. Τις αρχέγονες κινήσεις τις συναντούμε ως έκφραση, στην αρχή στους τοίχους των σπηλαίων και αργότερα σε σκεύη και εργαλεία της καθημερινότητάς τους.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ TAE KWON DO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    To Ταεκβοντό είναι ένα από πιο ολοκληρωμένα και αρμονικά αγωνίσματα. Όσο πιο σκληρά και όσο περισσότερο χρόνο ασκείται κάποιος, τόσο περισσότερο κατανοεί το Ταεκβοντό. Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει την εξάσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική του κατάσταση. Σήμερα το Ταεκβοντό έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία αθλήματα στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά την εξάπλωσή του όσο και τις διεθνείς διακρίσεις των Εθνικών Ομάδων, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο του Μιχάλη Μουρούτσου στο Σύδνεϋ και τους Αλέξανδρο Νικολαϊδη, Αρετή Αθανασοπούλου, Έλλη Μυστακίδου και την Κυριακή Κούβαρη. Το Ταεκβοντό εμφανίστηκε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αθήνα με το Δάσκαλο κ. Σταμάτη Κάσση. Το 1987 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Τάεκβοντο.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ TAE KWON DO

    Οι αθλητές πριν ξεκινήσουν το Τάεκβοντό θα πρέπει να έχουν ιατρική βεβαίωση συμμετοχής. Ο χώρος εξάσκησης (τερέν) είναι ένα επίπεδο από ελαστικό στρώμα, ο καθαρά αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 8 x 8 μέτρα, ενώ όλο το τερέν είναι 10 x 10 μέτρα. Ο κάθε αθλούμενος έχει το δικό του ατομικό εξοπλισμό, που αποτελείται από τα εξής: στολή λευκό χρώμα το DOBOK με την αντίστοιχη των γνώσεων του ζώνη, κάσκα, σπασουάρ, μασελάκι, γαντάκια στα χέρια, θώρακα, επιπήχυς καθώς και επικαλαμίδες, που αποτελούν βασικά εργαλεία εξάσκησης και εκμάθησης του Ταεκβοντό.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ TAE KWON DO

   Το Ταεκβοντό είναι μια σωματική επιστήμη. Στην προπόνηση ακόμη και τα πιο χαλαρά στοιχεία στην κίνηση κάθε μέρους του σώματος, τελειοποιούνται με τη συστηματική εξάσκηση. Ο ασκούμενος μαθαίνει τις κινήσεις αρχικά με ένα φανταστικό αντίπαλο, μέχρι να τελειοποιηθεί η κίνηση του, να γίνει σημαντικό μέρος της τεχνικής του. Όταν πλέον εξασκηθεί αρκετά, μπορεί να περάσει απέναντι σε πραγματικούς αντιπάλους. Από την ηλικία 6 ετών μπορεί κανείς να αξιοποιήσει το άθλημα ως μια ολοκληρωμένη άσκηση, αναπτύσσοντας μια δυνατή αίσθηση ισορροπίας, μυϊκού συντονισμού, κιναίσθησης, ευλυγισίας, ευκαμψίας, επιδεξιότητας, ενδυνάμωσης, καρδιοαναπνευστικής βελτίωσης αλλά και ιδιαίτερων ψυχικών ικανοτήτων. Το παιδί, ως ασκούμενος, μαθαίνει να ελέγχει τις συναισθηματικές του ικανότητες δηλαδή την αυτοπεποίθηση, το θάρρος, την εμπιστοσύνη και τον αυτοέλεγχό του. Ανεξάρτητα από την ηλικία, από 6 έως και 55 ετών, το ταεκβοντό αποτελεί ένα αξιόλογο μέσον για την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσικής και πνευματικής κατάστασης, τη γνώση τρόπων αυτοάμυνας αλλά και την ψυχαγωγία. Επίσης γίνεται και μια εισαγωγή στην αξία της σωστής διατροφής και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των σωματικών δυνατοτήτων του αθλητή. Εξάλλου, είναι αξιοσημείωτο πως στο ταεκβοντό ο δυσκολότερος και κυριότερος αντίπαλος που πρέπει να υπερνικήσει ο αθλούμενος είναι ο ίδιος του ο εαυτός, οι αδυναμίες του και τα όριά του.

    Το Ταεκβοντό είναι Ολυμπιακό άθλημα και απευθύνεται σε όλον το κόσμο. Οι τεχνικές του που υπογραμμίζουν έντονα την πειθαρχία (σωματική και πνευματική) μπορούν να προσαρμοστούν μέχρι ενός σημείου σε κάθε ηλικία, επάγγελμα και φυσική κατάσταση. Πέρα όμως από την αθλητική και ασκητική του αξία, το Ταεκβοντό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προτέρημα για τον καθένα σήμερα.

paidia