ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Kick Light – KICK BOXING ΤΗΣ WAKO

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Kick Light – KICK BOXING ΤΗΣ WAKO

WAKO

Kick-Light Κανονισμοί

 Περιεχόμενα

Άρθρο 1. Ορισμός

Άρθρο 2. Ζύγιση

Άρθρο 3. Κανονισμοί Αγώνων

Άρθρο 4. Εντολές Αγώνα

Άρθρο 5. ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΧΟΥ

Άρθρο 6. Παράνομες Περιοχές Στόχου (Απαγορευμένες Τεχνικές και Συμπεριφορά)

Άρθρο 7. Νόμιμες Τεχνικές

Άρθρο 8. Βαθμολόγηση

Άρθρο 8.1 Πόντοι

Άρθρο 8.2 Οδηγία 3 – απονομή πόντων (χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρονικό Σύστημα Βαθμολόγησης)

Άρθρο 8.2.1 Σε περίπτωση ισοπαλίας (ηλεκτρονικό)

Άρθρο 8.3 Οδηγία 3 – Απονομή πόντων (χρησιμοποιώντας μετρητές πόντων χειρός – κλίκερς και κάρτες βαθμολογίας)

Άρθρο 8.4 Σε περίπτωση ισοπαλίας (χρησιμοποιώντας κλίκερς και κάρτες βαθμολόγησης)

Άρθρο 8.4.1 Χρησιμοποιώντας την πίσω πλευρά των καρτών βαθμολόγησης:

Άρθρο 8.5 Αποφάσεις

Άρθρο 8.6 ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Άρθρο 8.7 Απονομή Πόντων (Σημείων)

Άρθρο 9. Παραβάσεις

Άρθρο 9.1 Μείωση Πόντων

Άρθρο 9.2 Αποκλεισμός

Άρθρο 9.3 Έξοδος από τον αγωνιστικό χώρο

Άρθρο 11. Σήματα Χεριών

Άρθρο 12. Αγώνας

Άρθρο 13. Επίσημοι Αρμόδιοι

Άρθρο 13.1 Διαιτητές και Κριτές

Άρθρο 13.2 Διαιτητές

Άρθρο 13.3 Δικαιοδοσία Διαιτητή

Άρθρο 13.4 Κριτές

Άρθρο 14. Τραυματισμοί

Άρθρο 15. Διαδικασία ΜΕΤΑ από KO, RSC, RSC-H, τραυματισμό

Άρθρο 15.1 Διαδικασία σε περίπτωση KO, RSC, RSC-H,  τραυματισμού

Άρθρο 15.2 Διαδικασίες Τραυματισμών γενικά

Άρθρο 16. Χειραψία / Άγγιγμα Γαντιών

Άρθρο 17. Χρήση ναρκωτικών ουσιών

Άρθρο 18. Ένδειξη

Άρθρο 19. Ζύγιση

Άρθρο 20. Σημείωση!

Άρθρο 1. Ορισμός

Ο διαγωνισμός σε Kick-Light πρέπει να εκτελείται όπως ακριβώς εννοεί και το όνομά του, με καλά ελεγχόμενες τεχνικές. Στο Kick-Light οι αθλητές διαγωνίζονται συνεχόμενα μέχρι ο κεντρικός διαιτητής να δώσει την εντολή STOP ή BREAK. Χρησιμοποιούν τεχνικές από το full contact, αλλά αυτές οι τεχνικές πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενες όταν καταλήξουν στο νόμιμο στόχο. Ισάξια έμφαση πρέπει να δίνεται στις τεχνικές χεριών και ποδιών. Το Kick-Light έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του semi και του full contact kick boxing. Διεξάγεται σε τρεχούμενο χρόνο. Ο κεντρικός διαιτητής δεν κρίνει τους αθλητές, αλλά απλά βεβαιώνεται ότι σέβονται τους κανονισμούς. Τρεις κριτές λαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τις αποφάσεις βαθμολογίας σε κανονικές καρτέλες βαθμολογίας WAKO ή χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονική σύστημα βαθμολόγησης ή κλίκερς.

Άρθρο 2. Ζύγιση

Κατά τη διάρκεια Παγκόσμιων και Διεθνών πρωταθλημάτων, καθώς και Διεθνών διαγωνισμών, οι ακόλουθοι κανονισμοί πρέπει να επιβάλλονται:

Κάθε αθλητής θα ζυγίζεται επίσημα μόνο μία φορά, εκτός εάν το συμβούλιο των μελών αποφασίσει διαφορετικά. Η Έδρα της WAKO πρέπει να ενημερώσει τα μέλη εκ των προτέρων. Το βάρος το οποίο θα εγγραφεί θα είναι και το τελικό. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέπεται από τον εκπρόσωπο της χώρας του αθλητή ο οποίος δεν έχει φτάσει το σωστό βάρος κατά τη διάρκεια της ζύγισης, να τον μεταφέρει σε άλλη κατάλληλη κατηγορία κιλών, μόνον εάν η εν λόγω χώρα έχει κενή θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία και η επίσημη ζύγιση δεν έχει λήξει. Επίσης, επιτρέπεται σε όλες τις χώρες να αντικαταστήσουν κάποιον αθλητή με άλλον, πριν τη λήξη της ζύγισης και του ιατρικού ελέγχου, με την προϋπόθεση ότι για τους διαγωνισμούς όπου επιτρέπονται οι αντικαταστάσεις, ο εν λόγω αθλητής έχει εγγραφεί ως αντικαταστάτης για αυτήν και οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κιλών.

Για ολόκληρη τη λεπτομερή περιγραφή της Ζύγισης και Διαδικασία Ζύγισης, βλέπε Άρθρο 2 – Κανονισμοί WAKO για Αθλήματα Τατάμι / Γενικοί Κανονισμοί.

Άρθρο 3. Κανονισμοί Αγώνων

Οι αθλητές θα εισέρχονται στο τατάμι και θα ακουμπούν τα γάντια τους. Στη συνέχεια θα κάνουν βήμα πίσω και θα παίρνουν θέση μάχης και θα περιμένουν για την εντολή FIGHT από το διαιτητή.

Ο Διαιτητής θα ξεκινάει τον αγώνα με την εντολή FIGHT, όταν ο διαιτητής λέει STOP, οι αθλητές πρέπει να επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις στο τατάμι. Εάν ο διαιτητής δώσει εντολή break και οι δύο αθλητές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια να επανακινήσουν τον αγώνα με τον αντίπαλο.

Η χρονομέτρηση θα σταματάει μόνο με την εντολή του Διαιτητή, όταν εκείνος δίνει την εντολή TIME στη γραμματεία. Η χρονομέτρηση δε σταματάει για να αποδοθούν ποινές εκτός εάν ο Διαιτητής θεωρήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ο Διαιτητής δεν πρέπει να μιλάει στους αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτός εάν έχει σταματήσει η χρονομέτρηση.

Οι αθλητές μπορούν να έχουν έναν προπονητή και ένα βοηθό στη γωνία τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και οι δύο πρέπει να παραμένουν στο χώρο προπονητών (Coaches Box) κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κανένας προπονητής δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο όταν ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και δε θα επιτραπεί σε κανέναν προπονητή να ανακατευτεί με κανένα διαιτητή ή κριτή. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν προπονητή να κάνει προσβλητικά σχόλια για κάποιον διαιτητή ή κριτή. Ο προπονητής οποίος συνεχίζει να παρενοχλεί επίσημους αρμόδιους ή διαιτητές μπορεί να απομακρυνθεί από την προπονητική του θέση.

Μόνο ο διαιτητής μπορεί να ζητήσει την παύση της χρονομέτρησης. Αθλητές μπορούν να ζητήσουν την  παύση της χρονομέτρησης για να διορθώσουν τον Εξοπλισμό Ασφαλείας τους ή για να ελέγξουν κάποιο τραύμα. Ο Διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να σταματήσει τη χρονομέτρηση εάν θεωρεί ότι αυτό θα ενεργήσει εναντίον του προτερήματος του άλλου αθλητή. Οι παύσεις χρονομέτρησης πρέπει να διαρκούν το ελάχιστο δυνατόν.

Εάν ο Διαιτητής θεωρήσει πως ο αθλητής χρησιμοποιεί τις παύσεις χρονομέτρησης για να ξεκουραστεί ή για να αποτρέψει τον αντίπαλό του από το να υπερτερήσει, θα δίνεται μία παρατήρηση και μπορεί ο αθλητής να τεθεί υπό συζήτηση με τους κριτές για αποκλεισμό λόγω καθυστέρησης τους αγώνα ή λόγω άρνησης να αγωνισθεί.

Άρθρο 4. Εντολές Αγώνα

ΧΕΙΡΑΨΙΑ (shake hands) – στην αρχή του αγώνα

FIGHT – για την εκκίνηση του αγώνα ή μετά από διακοπή του αγώνα

BREAK – για να διακοπεί η σώμα-με-σώμα θέση, μετά την εντολή και οι δύο αθλητές πρέπει να απομακρυνθούν προτού συνεχίσει ο αγώνας

STOP – ο αγώνας διακόπτεται αμέσως και μπορεί να συνεχίσει μόνο αφού δώσει καινούρια εντολή ο διαιτητής

STOP TIME (σχηματίζοντας Τ με τα χέρια του) – όταν θέλει να σταματήσει τον αγώνα για οποιοδήποτε σημαντικό λόγο. Ο Διαιτητής πρέπει να επεξηγεί την κάθε παρατήρηση στον εκάστοτε αθλητή.

ΤΙΜΕ – σχηματίζοντας το γράμμα Τ με τα χέρια του για να δώσει εντολή στο χρονομέτρη να σταματήσει τη χρονομέτρηση μέχρι ο διαιτητής να δώσει την εντολή FIGHT. Όταν ο κεντρικός διαιτητής λέει ΤΙΜΕ πρέπει να δώσει το λόγο για τον οποίο ζήτησε την παύση της χρονομέτρησης.

               Ο Διαιτητής μπορεί να δώσει την εντολή ΤΙΜΕ στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Όταν δίνει παρατήρηση σε κάποιον αθλητή (ο αντίπαλος πρέπει αμέσως να πάει στη λευκή – ουδέτερη – γωνία)

Όταν κάποιος αθλητής ζητήσει παύση χρονομέτρησης σηκώνοντας το δεξί του χέρι (ο αντίπαλος πρέπει αμέσως να πάει στη λευκή – ουδέτερη – γωνία)

Όταν ο διαιτητής παρατηρήσει ότι είναι αναγκαίο να διορθώσει τον εξοπλισμό ή την ενδυμασία κάποιου αθλητή.

Όταν ο διαιτητής παρατηρήσει ότι κάποιος αθλητής έχει τραυματισθεί (μέγιστος χρόνος παρέμβασης ιατρού για όλους τους αθλητές είναι 2 λεπτά).

Άρθρο 5. ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΧΟΥ

Τα ακόλουθα σημεία του σώματος μπορούν να δεχθούν επίθεση χρησιμοποιώντας εξουσιοδοτημένες αγωνιστικές τεχνικές:

Κεφάλι – μπροστά και πλάι

Σώμα (κορμός) – μπροστά και πλάι

Πόδια – μηροί (μόνο από έξω προς τα μέσα και αντίστροφα) οι οποίοι μπορούν να δεχθούν επίθεση από τα καλάμια

Πέλματα – μόνο για την τεχνική σκούπα

Άρθρο 6. Παράνομες Περιοχές Στόχου (Απαγορευμένες Τεχνικές και Συμπεριφορά)

Δεν επιτρέπεται:

  • Οποιεσδήποτε επιθέσεις εκτός αυτών που αναφέρονται στο μέρος 7.

  • Επιθέσεις με κακόβουλη ή υπερβολική επαφή

  • Επάνω μέρος του κεφαλιού

  • Πέσιμο ή πτώση στο δάπεδο χωρίς αιτία

  • Πίσω μέρος του σώματος (κορμού) – νεφροί και σπονδυλική στήλη

  • Επάνω μέρος ώμων

  • Λαιμός: εμπρός, πλάι, πίσω

  • Κάτω από τη ζώνη (εκτός τεχνικής σκούπα)

  • Η συνέχιση ύστερα από την εντολή «STOP» ή τη σήμανση λήξης του γύρου

  • Να στρέψει την πλάτη προς τον αντίπαλο και να τρέξει ή να πέσει κάτω σκόπιμα

  • Γενικά όλες οι τυφλές και μη ελεγχόμενες τεχνικές

  • Πίσω μέρος του κεφαλιού

  • Βουβωνική χώρα

  • Επίθεση με γόνατο, αγκώνα, λαβή χεριού-μαχαίρι, κουτουλιές, αντίχειρας και ώμοι

  • Πάλη και σκύψιμο κάτω από τη μέση του αντιπάλου

  • Ρίξιμο

  • Επίθεση αντιπάλου τη στιγμή που εκείνος πέφτει στο δάπεδο ή είναι ήδη στο δάπεδο, δηλαδή μόλις ακουμπήσει ένα χέρι ή γόνατο στο δάπεδο

  • Έξοδος από τον αγωνιστικό χώρο

  • Συνέχιση ύστερα από την «STOP» ή «BREAK» ή αφού έχει σημανθεί η λήξη του γύρου

  • Λιπαρή ουσία στο πρόσωπο ή στο σώμα

  • Φτύσιμο προστατευτικής μασέλας

  • Ο αθλητής δεν μπορεί να επιτεθεί στον αντίπαλο που βρίσκεται στο δάπεδο. Ο κεντρικός διαιτητής είναι υπεύθυνος για να σταματήσει τον αγώνα αμέσως όταν ένας από τους δύο αθλητές ακουμπήσουν το δάπεδο με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους εκτός των πελμάτων. Ποδοπατήματα στο κεφάλι ή σώμα πεσμένου αθλητή μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση πόντων ή και αποκλεισμό (με πλειοψηφική απόφαση των κριτών)

  • Μη αθλητική διαγωγή. Ο εκάστοτε αθλητής θα λάβει μία μόνο παρατήρηση και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία για ποινή και αποκλεισμό. Όμως σε περίπτωση υπέρ του δέοντος μη αθλητικής διαγωγής ο αθλητής μπορεί να αποκλεισθεί ή να του αφαιρεθεί πόντος με την πρώτη παράβαση, αναλόγως της σοβαρότητας της παράβασης.

  • Ακατάλληλος διαπληκτισμός / σχολιασμός σε απόφαση διαιτητή / κριτών

  • Ακατάλληλος διαπληκτισμός / σχολιασμός σε πόντος (σημείο) που δε δόθηκε

  • Επίθεση ή λεκτική βία προς κάποιον επίσημο αρμόδιο εντός ή εκτός Τατάμι

  • Σπρώξιμο, αρπαγή χωρίς καμία άλλη πρόθεση, φτύσιμο ή ακόμα και απόπειρα οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο αποκλεισμό από την Περιοχή Προπονητή στο Τατάμι ή και πιθανό μόνιμο αποκλεισμό από το χώρο διεξαγωγής των αγώνων ύστερα από επιθεώρηση της Τεχνικής Επιτροπής

  • Σημείωση: παραβάσεις των κανονισμών μπορούν να οδηγήσουν, αναλόγως της σοβαρότητάς τους, σε παρατηρήσεις, μείωση πόντων ή ακόμα και αποκλεισμό

Άρθρο 7. Νόμιμες Τεχνικές

  • Λακτίσματαfront kick, side kick, round house kick, hook kick (sole of the foot only), crescent kick, axe kick (sole of the foot only), jumping kicks, spinning kicks

  • Χέρια – όλες οι γροθιές πυγμαχίας

  • Πόδια, τεχνικές σκούπα – για να επιτύχει μία τεχνική σκούπα ο επιτιθέμενος πρέπει να παραμείνει στο πόδια συνέχεια. Εάν κατά την εκτέλεση ο επιτιθέμενος ακουμπήσει το δάπεδο με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του εκτός των πελμάτων, τότε δε θα δοθεί πόντος. Πόντος θα δίνεται στον επιτιθέμενο μόνο εάν ο αντίπαλος ακουμπήσει το δάπεδο με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του εκτός των πελμάτων του.

  • Οι τεχνικές χεριών και ποδιών πρέπει να χρησιμοποιούνται ισάξια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

  • Είναι υπερβολικά επικίνδυνο να χτυπήσει κάποιος με το πίσω μέρος της φτέρνας, πρέπει να δίνεται αυστηρή έμφαση ότι ο επιτιθέμενος πρέπει να προεκτείνει το πόδι του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η σόλα (κάτω μέρος) του πέλματος να χρησιμοποιείται ως η περιοχή που θα επιφέρει το χτύπημα όταν εκτελούνται τα ακόλουθα λακτίσματα: axe, hook and spinning hook kick, all jumping spinning kicks.

Άρθρο 8. Βαθμολόγηση

Μία νόμιμη τεχνική χτυπάει σε νόμιμο στόχο. Η εξουσιοδοτημένη περιοχή χτυπήματος του χεριού (όχι το εσωτερικό του χεριού) ή του ποδιού πρέπει να κάνουν μία «καθαρή / ελεγχόμενη» επαφή. Ο κριτής πρέπει να δει την τεχνική να καταλήγει σε χτύπημα του στόχου. Η σημείωση πόντων (σημείων) μόνο βάσει του ήχου χτυπήματος απαγορεύονται. Ο αθλητής πρέπει να κοιτάει το σημείο επαφής όταν εκτελεί την τεχνική.

Όλες οι τεχνικές πρέπει να χρησιμοποιούνται με «σχετική» δύναμη. Οποιαδήποτε τεχνική απλά ακουμπήσει γδάρει ή σπρώξει τον αντίπαλο δε θα της αποδοθεί πόντος.

Εάν ο αθλητής πηδήξει στον αέρα για να κάνει επίθεση ή να αμυνθεί, πρέπει να προσγειωθεί και με τα δύο πόδια στο τατάμι για να του δοθεί πόντος και πρέπει να κρατήσει την ισορροπία του (δεν επιτρέπεται στους αθλητές να ακουμπήσουν το δάπεδο με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους εκτός των πελμάτων).

Άρθρο 8.1 Πόντοι

Γροθιά

1 πόντος

Λάκτισμα στο πόδι (μηροί – Εσωτερικά / Εξωτερικά)

1 πόντος

Λάκτισμα στο σώμα

1 πόντος

Τεχνική σκούπα που οδηγεί τον αντίπαλο να ακουμπήσει το δάπεδο με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του εκτός των πελμάτων του

1 πόντος

Λάκτισμα στο κεφάλι

2 πόντοι

Εναέριο λάκτισμα στο σώμα

2 πόντοι

Εναέριο λάκτισμα στο κεφάλι

3 πόντοι

Άρθρο 8.2 Οδηγία 3 – απονομή πόντων (χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρονικό Σύστημα Βαθμολόγησης)

Ο Κριτής θα πατάει το κουμπί στο ποντίκι μία φορά αφού έχει επιλέξει το σωστό αθλητή (Κόκκινη ή μπλε γωνία) για τεχνική χεριού και τεχνική ποδιού στο σώμα ή πόδι, στη περίπτωση λακτίσματος στο κεφάλι τότε ο κριτής θα πατάει το κουμπί δύο φορές και στην περίπτωση εναέριου λακτίσματος στο κεφάλι τρεις φόρες και εναέριου λακτίσματος στο σώμα δύο φορές. Ισχύει για όλες τις νόμιμες τεχνικές (γροθιές, λακτίσματα ή σκούπα) οι οποίες καταλήγουν ξεκάθαρα σε νόμιμους στόχους με ταχύτητα, εστίαση, ισορροπία και δύναμη. Οι πόντοι ξεκινώντας από τον πρώτο γύρο οι πόντοι (σημεία) θα προστίθενται συνεχόμενα από τους κριτές και θα εμφανίζονται σε όλους μέσω μιας οθόνης η οποία θα είναι τοποθετημένη στο τραπέζι του κριτή.

Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο διαγωνιζόμενος ο οποίος έχει συμπληρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία (περισσότερα σημεία – η βαθμολογία θα εμφανίζεται στην οθόνη).

Στην περίπτωση όπου ο Διαιτητής προσδώσει φάουλ ή προειδοποίηση, πρέπει να τα επιδείξει μπροστά στους κριτές και τον  Επικεφαλής Διαιτητή. Ο χρονομέτρης υποχρεούται να το περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη.

Στην περίπτωση όπου ο Διαιτητής προσδώσει έναν πόντο μείον θα το επιδείξει μπροστά στους κριτές και στον επικεφαλή διαιτητή. Ο χρονομέτρης υποχρεούται να το περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα. Τότε, θα εμφανιστεί στην οθόνη η αφαίρεση 3 πόντων από την τελική βαθμολογία κάθε κριτή (σύνολο πόντων 9).

Το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει την τρέχουσα βαθμολογία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κάθε στιγμή του αγώνα όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση των πόντων (σημείων).

Άρθρο 8.2.1 Σε περίπτωση ισοπαλίας (ηλεκτρονικό)

  • Στην περίπτωση όπου ο αγώνας λήξει σε ισοπαλία (ίση βαθμολογία μετά το τέλος των 3 γύρων) από έναν ή και περισσότερους κριτές, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα αυτομάτως επιλέγει τον νικητή με βάση τον αθλητή που συμπλήρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον τελευταίο γύρο.

  • Χρησιμοποιώντας φάουλ και μείωση πόντων: επιλογή του αθλητή με τα λιγότερα φάουλ και μειωμένους πόντους. Ο λόγος είναι γιατί ο συγκεκριμένος αθλητής έκανε πιο δίκαιο αγώνα. Οι κριτές πατούν το σωστό κουμπί επισημαίνοντας το νικητή όταν ο διευθύνον διαιτητής το επισημάνει.

Άρθρο 8.3 Οδηγία 3 – Απονομή πόντων (χρησιμοποιώντας μετρητές πόντων χειρός – κλίκερς και κάρτες βαθμολογίας)

Ο Κριτής θα πατάει τον μετρητή πόντων χειρός (κλίκερ) για όλες τις νόμιμες τεχνικές (γροθιές, λακτίσματα ή σκούπα) οι οποίες καταλήγουν ξεκάθαρα σε νόμιμους στόχους με ταχύτητα, εστίαση, ισορροπία και δύναμη. Η βαθμολογία που θα αναγράφεται στο κλίκερ θα σημειώνεται στις κάρτες βαθμολογίας με τη λήξη κάθε γύρου. Οι βαθμολογίες θα προστίθενται αναδεικνύοντας ως νικητή τον αθλητή ο οποίος έχει λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων και από τους 3 γύρους για κάθε κριτή (στο αγγλικό λέει για referee – διαιτητή).

Σημείωση * όλοι οι αγώνες Kick-Light γίνονται σε συνεχόμενο σύστημα καταμέτρησης πόντων (σημείων).

Είναι υποχρεωτικό σε Ηπειρωτικά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλοι οι κριτές να χρησιμοποιούν κλίκερς στην περίπτωση όπου δεν προσφέρεται ψηφιακό σύστημα. Με τη λήξη του αγώνα, ο κριτής θα προσθέτει το συνολικό αριθμό πόντων που έχουν δοθεί και θα ονομάζει τον νικητή ο οποίος έχει λάβει το μεγαλύτερο αριθμό πόντων. Ο κριτής πρέπει να κυκλώσει το όνομα του νικητή.

Άρθρο 8.4 Σε περίπτωση ισοπαλίας (χρησιμοποιώντας κλίκερς και κάρτες βαθμολόγησης)

Στην περίπτωση όπου ο αγώνας λήξει σε ισοπαλία (ίση βαθμολογία μετά από τους 3 γύρους) για να διευκρινισθεί ποιος είναι ο νικητής, ο κριτής πρέπει να να λάβει υπόψιν του τις σημειωμένες ενδείξεις επάνω στις κάρτες βαθμολογίας της WAKO  με τη σωστή σειρά.

Οι προαναφερθέν ενδείξεις με βάση της κάρτες βαθμολογίας της WAKO είναι οι εξής:

  • Καλύτερος στον τελευταίο γύρο

  • Πιο δραστήριος / ενεργός

  • Περισσότερα λακτίσματα

  • Καλύτερες άμυνες

  • Καλύτερο στυλ και τεχνικές

Άρθρο 8.4.1 Χρησιμοποιώντας την πίσω πλευρά των καρτών βαθμολόγησης:

Εάν ο αριθμός πόντων σε ένα γύρο είναι ίσοι, δηλαδή από 0-2 παραπάνω πόντοι, ο κριτής θα χρησιμοποιεί το τμήμα σημειώσεων στην πίσω πλευρά της κάρτας βαθμολόγησης για να εκφράσει τη γνώμη για κάθε γύρο.

Άρθρο 8.5 Αποφάσεις

Οι ακόλουθες αποφάσεις μπορεί να φέρουν τον αγώνα στη λήξη του:

  • Νικητής με βάση τους πόντους (σημεία)

  • Νικητής με αποκλεισμό αντιπάλου

  • Σε δύσκολες περιπτώσεις, ο διαιτητής μπορεί να επικαλεσθεί αποκλεισμό χωρίς να έχει δώσει παρατήρηση πριν, αλλά μόνο εάν έχει συμβουλευθεί τους κριτές

  • Για υπερβολικό και εκτεταμένο χτύπημα ύστερα από την εντολή «STOP»

  • Λόγω υπερβολικής μη αθλητικής διαγωγής ενός αθλητή όπως να προσβάλει το διαιτητή, τον αντίπαλο, τον προπονητή

  • Να δείξει υπερβολικά εχθρική συμπεριφορά

  • Νικητής με μη προσέλευση του αντιπάλου

  • Υπερβολικές εξόδους

  • Νικητής από σταμάτημα του αγώνα (ο διαιτητής σταματάει τον αγώνα RSC)

  • Μια επίσημη παρατήρησης μπορεί να δοθεί μόνο με την πλειοψηφική απόφαση των κριτών

Ο αγώνας μπορεί να σταματήσει εάν ο αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει ή δεν μπορεί να αμυνθεί ή ακόμα και αν ο αντίπαλος δείχνει απόλυτη αθλητική υπεροχή. Ο διαιτητής κρίνει ποιος είναι ο νικητής. Εάν ο αγώνας έχει σταματήσει επειδή κάποιος αθλητής έχει τραυματισθεί, τότε οι επίσημοι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν μια απόφαση με βάση το Άρθρο 15 του τρέχοντος κεφαλαίου Κανονισμών.

Άρθρο 8.6 ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Όλες οι δημόσιες αποφάσεις είναι και οι τελικές και δεν μπορούν να αλλαχθούν εκτός εάν συμφωνηθεί από την Επιτροπή Έφεσης. (παρ. Άρθρο 1.1 Γενικοί Κανονισμοί)

  • Εάν ανακαλυφθούν ξεκάθαρα και Βασικά Λάθη τα οποία συνέβησαν κατά τον υπολογισμό των πόντων

  • Ένας από τους Κριτές ανακοινώσει ότι έκανε λάθος και άλλαξε τις βαθμολογίες των αθλητών

  • Υπάρχουν εμφανείς παραβάσεις των κανονισμών της WAKO

Ο Πρόεδρος των Αθλημάτων Τατάμι, με τη βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου της WAKO, θα αναλαμβάνει αμέσως όλες τις διαμαρτυρίες. Ύστερα από τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της  WAKO θα ανακοινώνει το επίσημο αποτέλεσμα.

Άρθρο 8.7 Απονομή Πόντων (Σημείων)

Στη απονομή πόντων οι ακόλουθοι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται:

Οδηγία 1 – σχετικά με χτυπήματα

Κατά τη διάρκεια κάθε γύρου, ο κριτής θα σημειώνει την εκάστοτε βαθμολογία για κάθε αθλητή, αναλόγως με τον αριθμό των τεχνικά ελεγχόμενων χτυπημάτων που ο κάθε αθλητής έχει λάβει. Για να μετρήσει μία γροθιά ή ένα λάκτισμα δεν πρέπει να έχει αποκρουσθεί, ή ακόμα και να έχει παρακαμφθεί ή έχει σταματήσει. Η τιμή των καταγεγραμμένων χτυπημάτων σε έναν αγώνα θα μετριέται με κλικ ή ηλεκτρονικά στο τέλος κάθε γύρου και θα δίνεται στον αθλητή ανάλογα με το βαθμό υπεροχής του.

Χτυπήματα τα οποία δε θα λαμβάνονται υπόψη:

  • Εάν πάνε ενάντια στους κανονισμούς

  • Εάν καταλήξουν στα χέρια

  • Εάν είναι αδύναμα και δεν προέρχονται από τα πόδια, σώμα ή ώμους

Οδηγία 2 – σχετικά με τις παραβάσεις

Κατά τη διάρκεια κάθε γύρου ο κριτής δε μπορεί να τιμωρήσει κάθε παράβαση που βλέπει, ανεξάρτητα από το αν ο Διαιτητής τις έχει παρατηρήσει. Ο κριτής πρέπει να ενημερώσει και να επιστήσει την προσοχή του Διαιτητή για την εκάστοτε παράβαση. Στην περίπτωση που ο Διαιτητής δώσει επίσημη προειδοποίηση σε έναν αθλητή ο Κριτής υποχρεούται να το σημειώσει, γράφοντας W στη στήλη FOULS πάνω στο χαρτί βαθμολογιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει μείον πόντους για τον αθλητή. Όταν ο Διαιτητής αποφασίσει να δώσει μείον πόντο σε έναν αθλητή τότε ο Κριτής θα μειώσει πόντους στον αθλητή όπως θα του υποδειχθεί από το διαιτητή, και στην περίπτωση κλίκερ κάθε κριτής (στο αγγλικό λέει διαιτητής referee) θα προσθέτει 3 πόντους στον άλλο αθλητή. Για όλες τις λεπτομερείς περιγραφές, βλέπε Άρθρο 8.2 Σύστημα Βαθμολόγησης.

Άρθρο 9. Παραβάσεις

Οι παρατηρήσεις που δίνονται στη γωνία του αθλητή προσμετρούνται εναντίον του.

Ο Διαιτητής μπορεί να δώσει μία επισήμανση σε κάποιον αθλητή χωρίς να σταματήσει τον αγώνα ανά πάσα στιγμή. Εάν θέλει να δώσει μία προειδοποίηση σε κάποιον αθλητή υποχρεούται να σταματήσει τον αγώνα και να ανακοινώσει το παράπτωμα. Θα το επιδείξει και στους τρεις Κριτές δείχνοντας με το δάχτυλό του τον αθλητή σε υπαιτιότητα.

Οι ακόλουθες πράξεις θεωρούνται φάουλ:

  • Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τρικλοποδιά και τα χτυπήματα με γόνατα ή αγκώνες.

  • Χτυπήματα με το κεφάλι, τους ώμους, με τον πήχη και τους αγώνες, στραγγάλισμα του αντιπάλου, σύνθλιψη προσώπου με το χέρι ή τον αγώνα, σπρώξιμο του κεφαλιού εκτός των σχοινιών.

  • Χτυπήματα με ανοιχτά γάντια, με το εσωτερικό των γαντιών, με τον καρπό.

  • Χτυπήματα στην πλάτη του αντιπάλου και συγκεκριμένα στον αυχένα, στη βάση του κεφαλιού και στα νεφρά.

  • Να ξαπλώνει στο δάπεδο, να παλεύει ή να μην διαγωνίζεται καθόλου.

  • Γράπωμα

  • Κράτημα αντιπάλου

  • Επίθεση κατά του αντιπάλου όταν εκείνος είναι στο δάπεδο ή σηκώνεται

  • Αναίτιο δίπλωμα σώματος

  • Χτυπήματα όταν ο αθλητής έχει τον αντίπαλο σε λαβή, ή τράβηγμα του αντιπάλου προς τη γροθιά.

  • Ξαφνικό χαμήλωμα του κεφαλιού κάτω από τη ζώνη του αντιπάλου με τέτοιο τρόπο που να είναι επικίνδυνο για τον αντίπαλο.

  • Χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα για παθητική άμυνα και σκόπιμο πέσιμο για αποφυγή χτυπήματος.

  • Χρήση προσβλητικής και επιθετικής γλώσσας κατά τη διάρκεια του γύρου.

  • Άρνηση απόσυρσης ύστερα από την εντολή «BREAK».

  • Προσπάθεια χτυπήματος προς τον αντίπαλο ακριβώς μετά την εντολή «BREAK» και πριν την απόσυρση.

  • Επίθεση ή προσβολή προς το Διαιτητή οποιαδήποτε στιγμή.

  • Όταν μια προειδοποίηση για συγκεκριμένο φάουλ έχει δοθεί, για παράδειγμα δίπλωμα σώματος

  • Ανάρμοστη συμπεριφορά του προπονητή ή του βοηθού προπονητή

Ο διαιτητής δε θα προειδοποιεί τον αθλητή ξανά για την ίδια παράβαση. Μία επίσημη παρατήρηση θα ακολουθεί την Τρίτη προειδοποίηση για το ίδιο φάουλ. Εάν ο διαιτητής θεωρήσει ότι έχει συμβεί κάποια παράβαση εν αγνοία του, θα ζητήσει παύση χρονομέτρησης και θα συμβουλευτεί τους κριτές.

Άρθρο 9.1 Μείωση Πόντων

Κριτήρια για μείωση πόντων, δίνονται μόνο από το διαιτητή, ύστερα από παρατήρηση.

  • Μη ξεκάθαρο στυλ πάλης

  • Σταθερό δίπλωμα σώματος

  • Σταθερό και συνεχόμενο σκύψιμο, και γύρισμα πλάτης

  • Πολύ λίγες τεχνικές ποδιών

  • Υπερβολική επαφή

  • Βαρύ knock down

  • Οποιαδήποτε σοβαρή παράβαση των κανονισμών

Κανονισμοί Εξόδων

  • 1η Έξοδος = Επίσημη Παρατήρηση

  • 2η Έξοδος = Επίσημη Παρατήρηση -1 πόντος ποινή που επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με σήμα χεριού

  • 3η Έξοδος = Επίσημη Παρατήρηση -1 πόντος ποινή που επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με σήμα χεριού

  • 4η Έξοδος = Αποκλεισμός επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με κατάλληλο σήμα χεριού

Παραβάσεις Κανονισμών (εκτός εξόδων)

  • 1η Προφορική Παρατήρηση = Διακριτική Παρατήρηση (μπορεί να γίνει Επίσημη Παρατήρηση εάν εγκριθεί)

  • 1η Επίσημη Παράβαση = Επίσημη Παρατήρηση

  • 2η Επίσημη Παράβαση = Επίσημη Παρατήρηση -1 πόντος ποινή που επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με σήμα χεριού

  • 3η Επίσημη Παράβαση = Επίσημη Παρατήρηση -1 πόντος ποινή που επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με σήμα χεριού

  • 4η Επίσημη Παράβαση = Αποκλεισμός επικοινωνείτε προφορικά στον αθλητή / προπονητή με κατάλληλο σήμα χεριού

Άρθρο 9.2 Αποκλεισμός

Εάν υφίσταται αποκλεισμός τότε ο διαιτητής πρέπει να συζητήσει με τους κριτές και τον Παρατηρητή της Περιοχής για να βεβαιωθούν ότι ακολουθούνται όλες οι κατάλληλες διαδικασίες.

Άρθρο 9.3 Έξοδος από τον αγωνιστικό χώρο

Εάν ένας αθλητής φύγει από την περιοχή (ΕΞΟΔΟΣ) χωρίς να έχει σπρωχτεί, λακτιστεί ή χτυπηθεί από τον αντίπαλό του θα θεωρείται ως «Εθελοντική Έξοδος» και θα δέχεται παρατήρηση από το διαιτητή. Στη δεύτερη έξοδο θα χάνει έναν πόντο. Στην Τρίτη έξοδο θα χάνει άλλον ένα πόντο. Την τέταρτη φορά που ο αθλητής θα βγει από τον αγωνιστικό χώρο θα αποκλείεται. Εάν ένας αθλητής αγωνίζεται στην άκρη του τατάμι, ο διαιτητής δεν πρέπει να σταματήσει τον αγώνα για να αποτρέψει τους αθλητές από το να βγουν από τον αγωνιστικό χώρο.

Πάτημα εκτός (ΕΞΟΔΟΣ) σημαίνει:

Πάτημα εκτός της γραμμής, ακόμα και με το ένα πόδι μόνο – ολόκληρο το πέλμα πρέπει να είναι εκτός της ειδικής περιοχής. Εάν ο αθλητής σπρωχτεί από τον αντίπαλο  ή πήγε εκτός της γραμμής ως αποτέλεσμα χτυπήματος ή λακτίσματος, δε θα θεωρείται ως «εθελοντική έξοδος».

Οι παρατηρήσεις εξόδων από την περιοχή θα σημειώνονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες παρατηρήσεις άλλων παραβάσεων.

Άρθρο 11. Σήματα Χεριών

Κεντρικός Διαιτητής

Προφορική Παρατήρηση

Επίσημη Παρατήρηση

Μείον -1 Πόντος

Αποκλεισμός

Άρθρο 12. Αγώνας

Ο προπονητής και ο βοηθός  πρέπει να υπακούσουν στους ακόλουθους κανόνες, μπορούν να βοηθούν κάθε αθλητή:

  • Μόνο ο προπονητής και ο βοηθός μπορούν να βρίσκονται μέσα στο τατάμι στα διαλείμματα.

  • Καμία συμβουλή, βοήθεια ή ενθάρρυνση δε μπορεί να δίνεται στον αθλητή κατά τη διάρκεια του γύρου

  • Ένας βοηθός μπορεί να δηλώσει παραίτηση του αγώνα εκ μέρους του αθλητή του, καθώς επίσης και να πετάξει το σφουγγάρι ή την πετσέτα στο τατάμι εάν ο αθλητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

  • Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται στον προπονητή και στο βοηθό να βρίσκονται μέσα στο τατάμι. Πρέπει πριν την εκκίνηση κάθε γύρου να βγάζουν τις πετσέτες, κουβάδες κλπ από τον αγωνιστικό χώρο.

  • Οποιοσδήποτε προπονητής, βοηθός ή επίσημος αρμόδιος ενθαρρύνει ή παροτρύνει του θεατές να δώσουν σήματα συμβουλής, όπως επίσης και ενθάρρυνσης στον αθλητή κατά τη διάρκεια του γύρου, μπορούν να αποβληθούν από τις αρμοδιότητές τους για το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

  • Εάν κάποιος προπονητής ή βοηθός παραβούν τους κανόνες, μπορούν να λάβουν μία παρατήρηση ή ακόμα και να αποκλειστούν από το διαιτητή για κακή συμπεριφορά και να τους αρνηθεί να ενεργήσουν ως προπονητές ή βοηθοί για το υπόλοιπο του τουρνουά.

Άρθρο 13. Επίσημοι Αρμόδιοι

Για τους Γενικούς Κανονισμούς και όλη τη λεπτομερή περιγραφή των Επίσημων Αρμόδιων, βλέπε Κεφάλαιο 2.

 Άρθρο 13.1 Διαιτητές και Κριτές

 Τρεις κριτές της WAKO, που θα κάθονται στα πλάι του τατάμι απέναντι από τους θεατές, πρέπει να βαθμολογούν κάθε αγώνα. Καθένας από τους κριτές πρέπει να κάθεται στη μέση της εκάστοτε πλευράς του τατάμι.

Στην περίπτωση όπου ο Παρατηρητής / Διοργανωτής δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει τις παραπάνω οδηγίες λόγω ειδικών περιστάσεων, θα πρέπει να βρίσκεται μία λύση που θα βεβαιώνει την ουδετερότητα και δίκαια διαδικασία του αγώνα για τους επίσημους αρμόδιους. Στη συνέχεια θα ακολουθείται σύντομη αναφορά στην Επιτροπή Διαιτητών.

Άρθρο 13.2 Διαιτητές

Στο τέλος κάθε αγώνα ο κεντρικός διαιτητής πρέπει να συλλέξει και να ελέγξει τις κάρτες βαθμολόγησης των τριών κριτών. Ύστερα από επαλήθευση, πρέπει να τις δίνουν στον Παρατηρητή της Περιοχής και αν τυχόν ο τελευταίος απουσιάζει, στον εκφωνητή.

Όταν ανακοινωθεί ο νικητής, ο διαιτητής πρέπει να σηκώσει το χέρι του αθλητή νικητή. Πρέπει να δείξουν στον αθλητή, με κατάλληλα σήματα χεριών ή χειρονομίες, τυχόν παραβάσεις των Κανονισμών.

Επίσης πρέπει:

Να επιτηρούν ολόκληρο τον αγώνα

Άρθρο 13.3 Δικαιοδοσία Διαιτητή

Ο Διαιτητής:

  • Μπορεί να σταματήσει τον αγώνα ανά πάσα στιγμή εάν θεωρήσει ότι είναι πολύ μονόπλευρος και για θέματα υγείας και ασφάλειας.

  • Μπορεί να σταματήσει τον αγώνα ανά πάσα στιγμή εάν ένας από τους δύο αθλητές έχει λάβει μη εγκεκριμένο χτύπημα ή είναι τραυματισμένος, ή εάν θεωρήσει ότι κάποιος από τους αθλητές είναι ανίκανος να συνεχίσει τον αγώνα.

  • Μπορεί να σταματήσει τον αγώνα ανά πάσα στιγμή εάν θεωρήσει ότι η συμπεριφορά ενός αθλητή είναι μη αθλητική. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποκλείσουν τον αθλητή.

  • Πρέπει να δώσουν παρατήρηση ή να σταματήσουν τον αγώνα και να δώσουν μείον πόντους για παράβαση αθλητή.

  • Μπορεί να αποκλείσει έναν προπονητή ή βοηθό που έχουν παραβιάσει τους αγώνες ή να αποκλείσει τον ίδιο τον αθλητή εάν ο προπονητής ή βοηθός του δεν υπακούσουν στις εντολές του.

  • Μπορεί να ερμηνεύει τους κανόνες που είναι εφαρμόσιμοι ή σχετικοί με τον εν λόγω αγώνα, ή σε ειδικές περιστάσεις να αποφασίσουν για μία κίνηση που δεν εμφανίζεται στους κανονισμούς.

  • Εάν ένας αθλητής παραβιάσει τους κανονισμούς αλλά δεν του αρμόζει αποκλεισμός, ο διαιτητής πρέπει να σταματήσει τον αγώνα και να δώσει μία παρατήρηση στον αθλητή για φάουλ. Πριν την παρατήρηση, ο διαιτητής πρέπει να δώσει εντολή στους αθλητές να σταματήσουν τον αγώνα. Η παρατήρηση πρέπει να δοθεί καθαρά, έτσι ώστε ο αθλητής να κατανοήσει το λόγο και αιτία της παράβασης. Ο διαιτητής πρέπει να δώσει σήμα σε κάθε κριτή καθαρά ότι έγινε μία συγκεκριμένη παράβαση και επίσης να δείξει ξεκάθαρα ποιος αθλητής τιμωρείται. Ύστερα από την παρατήρηση ο διαιτητής πρέπει να δώσει εντολή στους αθλητές να συνεχίσουν τον αγώνα. Εάν κάποιος αθλητής έχει λάβει 3 επίσημες παρατηρήσεις μέσα στον ίδιο αγώνα, θα αποκλείονται.

  • Ο διαιτητής μπορεί να δώσει μία επισήμανση στον αθλητή. Μία επισήμανση σημαίνει μία παρατήρηση την οποία θα δώσει ο διαιτητής στον αθλητή που έχει παραβιάσει έναν κανόνα. Για να γίνει αυτό ο διαιτητής δε χρειάζεται να σταματήσει τον αγώνα, και μπορεί να επιπλήξει τον αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Άρθρο 13.4 Κριτές

Κάθε κριτής πρέπει να θεωρεί ανεξάρτητα τις μονάδες (πόντους) των δύο αθλητών και να επιλέγουν το νικητή σε συνάρτηση με τους κανονισμούς.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται να μιλούν με τους αθλητές, άλλους κριτές, ή οποιονδήποτε άλλον, με εξαίρεση τον διαιτητή. Μπορούν, όμως, εάν είναι απαραίτητο, στο τέλος του αγώνα, να ενημερώσουν το διαιτητή για οποιοδήποτε συμβάν δεν αντιλήφθηκαν, για παράδειγμα να πουν για κακή συμπεριφορά του βοηθού, κλπ.

Ο κριτής θα σημειώνει τον αριθμό των πόντων κάθε αθλητή στην κάρτα βαθμολόγησης και σε επαγγελματικούς αγώνες μόνο η δική τους απόφαση θα ανακοινώνεται στο κοινό στο τέλος του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο κριτής θα σημειώνει στην πίσω πλευρά της κάρτας βαθμολόγησης τον αριθμό χτυπημάτων που παρατηρεί, είτε με αριθμό είτε με γραμμές. Ο αθλητής που βρίσκεται στην κόκκινη γωνία θα σημειώνεται στην αριστερή πλευρά της κάρτας και ο αθλητής της μπλε γωνίας στη δεξιά, πάντα και στις δύο πλευρές της κάρτας. Οι πόντοι / σημειωμένα χτυπήματα θα σημειώνονται χωριστά για κάθε γύρο.

Απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη θέση τους πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Εν ώρα εργασίας οι κριτές πρέπει να χρησιμοποιούν κλίκερς.

Άρθρο 14. Τραυματισμοί

Σε περίπτωση τραυματισμού ενός διαγωνιζόμενου, ο αγώνας θα σταματάει μόνο για το διάστημα που χρειάζεται ο Ιατρός να αποφασίσει εάν ο τραυματισμένος αθλητής μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα. Μόλις ο Ιατρός φτάσει στο Τατάμι θα του δίνονται μόνο 2 λεπτά για να αποφασίσει εάν ο τραυματισμός χρήζει θεραπείας. Όλες οι θεραπείες πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε 2 λεπτά.

Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός πρέπει να θεραπεύεται από τους Ιατρούς εν ώρα εργασίας. Ο Ιατρός είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να αποφασίσει εάν ο αγώνας πρέπει να τερματισθεί.

Εάν ο αγώνας πρέπει να τερματισθεί λόγω τραυματισμού, τότε ο διαιτητής και οι δύο κριτές πρέπει να αποφασίσουν:

Ποιος προκάλεσε τον τραυματισμό;

  • Εάν ήταν σκόπιμος τραυματισμός

  • Εάν ήταν λάθος του τραυματισμένου αθλητή

  • Εάν ο τραυματισμός οφείλεται σε παράνομη τεχνική

  • Εάν δεν υπάρχει παραβίαση κανονισμών από τον αθλητή που προκάλεσε τον τραυματισμό, τότε ανακηρύσσεται νικητής με εγκατάλειψη

  • Εάν υπάρχει παραβίαση κανονισμών από τον αθλητή που προκάλεσε τον τραυματισμό, τότε ανακηρύσσεται νικητής ο τραυματισμένος αθλητής με αποκλεισμό

  • Εάν ο τραυματισμένος αθλητής θεωρηθεί ικανός να συνεχίσει τον αγώνα από τον Ιατρό, τότε ο αγώνας θα συνεχισθεί

  • Διαδικασία μετά από KO, RSC, RSC-H, τραυματισμός

Άρθρο 15. Διαδικασία ΜΕΤΑ από KO, RSC, RSC-H, τραυματισμό

Εάν ένας αθλητής τραυματισθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, μόνο ο ιατρός είναι μπορεί να εξετάσει την κατάσταση.

Εάν ένας αθλητής παραμείνει αναίσθητος, μόνο ο διαιτητής και ο υπεύθυνος ιατρός επιτρέπεται να παραμείνουν στο τατάμι, εκτός εάν ο ιατρός χρειάζεται βοήθεια.

Άρθρο 15.1 Διαδικασία σε περίπτωση KO, RSC, RSC-H,  τραυματισμού

Εάν κάποιος αθλητής που έχει δεχθεί ΚΟ με χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, ή εάν ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σοβαρού τραύματος στο κεφάλι το οποίο τον αποτρέπει από το να συνεχίσει θα εξετάζεται αμέσως μετά από τον ιατρό και θα συνοδεύεται στο νοσοκομείο ή σε οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέρος με ασθενοφόρο.

Εάν κάποιος αθλητής που έχει δεχθεί ΚΟ με χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, ή εάν ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σοβαρού τραύματος στο κεφάλι το οποίο τον αποτρέπει από το να συνεχίσει, δε θα επιτρέπεται να συμμετάσχει σε κανέναν άλλο διαγωνισμό ή αγώνα για μια περίοδο τουλάχιστον 4 εβδομάδων ύστερα από το ΚΟ.

Εάν κάποιος αθλητής που έχει δεχθεί ΚΟ με χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, ή εάν ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σοβαρού τραύματος στο κεφάλι το οποίο τον αποτρέπει από το να συνεχίσει, 2 φορές σε διάστημα 3 μηνών, δε θα επιτρέπεται να λάβει μέρος σε κανέναν άλλο διαγωνισμό ή αγώνα για μια περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών ύστερα από το ΚΟ ή το RSC-H.

Εάν κάποιος αθλητής που έχει δεχθεί ΚΟ με χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, ή εάν ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σοβαρού τραύματος στο κεφάλι το οποίο τον αποτρέπει από το να συνεχίσει, τρεις συνεχόμενες φορές σε περίοδο 12 μηνών, δε θα επιτρέπεται να συμμετάσχει σε κανέναν διαγωνισμό ή αγώνα για μια περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου ύστερα από το τρίτο ΚΟ ή RSC-H.

Για τους προαναφερθέν περιόδους απαγόρευσης συμμετοχής σε αγώνα (καραντίνα) ο υπεύθυνος ιατρός μπορεί να παρατείνει την περίοδο εάν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, οι ιατροί στο νοσοκομείο κατόπιν ιατρικής εξέτασης / τομογραφίας κεφαλιού, μπορούν να παρατείνουν την περίοδο.

Η περίοδος καραντίνας σημαίνει ότι ο αθλητής δεν μπορεί να λάβει μέρος σε κανένα διαγωνισμό kick boxing σε οποιοδήποτε στυλ. Οι περίοδοι καραντίνας είναι «ελάχιστοι περίοδοι» και δεν μπορούν να παρακαμφθεί ακόμα και αν κάποια τομογραφία δείξει ότι δεν υπάρχουν ορατές βλάβες.

 Ο Διαιτητής θα ενημερώσει τους Ένορκους και τους Κριτες να σημειώσουν ΚΟ, RSC-H ή RSC στις κάρτες βαθμολόγησης, όταν εκείνος έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω ανικανότητας του αθλητή να συνεχίσει τον αγώνα λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι. Το ίδιο πρέπει να σημειωθεί και από τον Διευθύνον Διαιτητή εν εργασία στο συγκεκριμένο ρινγκ στο Δελτίο Αθλητή του συγκεκριμένου αθλητή. Αυτό θα θεωρηθεί και το επίσημο αποτέλεσμα του αγώνα και δε μπορεί να ανατραπεί.

Πριν τη συνέχιση του αθλήματος ύστερα από απαγόρευση, όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω, ο αθλητής , ύστερα από ειδική ιατρική εξέταση, θα πρέπει να δηλώνετε κατάλληλος για να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς από αθλητίατρο.

Όταν έχει καταγραφεί ΚΟ ή RSC-H ο αθλητής υποχρεούται να κάνει μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι πριν την επιστροφή του σε διαγωνισμούς.

Άρθρο 15.2 Διαδικασίες Τραυματισμών γενικά

Σε περιπτώσεις τραυματισμών εκτός KO ή RSC-H ο ιατρός μπορεί να δώσει μία ελάχιστη περίοδο καραντίνας και να προτείνει θεραπεία σε νοσοκομείο.

Ο ιατρός μπορεί να απαιτήσει άμεση θεραπεία σε νοσοκομείο.

Άρθρο 16. Χειραψία / Άγγιγμα Γαντιών

Πριν και μετά από κάθε αγώνα, οι αθλητές θα κάνουν χειραψία ως ένδειξη ευγενούς άμιλλας με βάσει τους κανονισμούς του kick boxing. Η χειραψία πραγματοποιείται πριν από την έναρξη του πρώτου γύρου και μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Απαγορεύονται οι χειραψίες ενδιαμέσου των γύρων.

Άρθρο 17. Χρήση ναρκωτικών ουσιών

Απαγορεύεται η κατάποση (χρήση) οποιουδήποτε ναρκωτικού, φαρμάκου ή χημικής ουσίας από τον αθλητή, η οποία δε βρίσκεται στο διαιτολόγιό του. Οποιοσδήποτε αθλητής ή επίσημος αρμόδιος που παραβιάζει τον κώδικα μπορεί να αποκλειστεί ή τεθεί σε αναστολή από την WAKO.

Οποιοσδήποτε αθλητής αρνηθεί να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή έλεγχο ναρκωτικών ουσιών μετά από αγώνα, για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει παραβιάσει τους κανονισμούς, μπορεί να αποβληθεί ή να τεθεί σε αναστολή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε κάποιον επίσημο αρμόδιο που ενθαρρύνει αυτή την άρνηση.

Η χρήση τοπικών αναισθητικών επιτρέπεται, εφόσον έχει συμφωνηθεί από κάποιον ιατρό της Ιατρικής Επιτροπής. Η WAKO αναφέρεται και υιοθετεί τους κανονισμούς ναρκωτικών ουσιών της WADA.

Άρθρο 18. Ένδειξη

Για καλύτερη αναγνωσιμότητα σε ολόκληρο το κείμενο χρησιμοποιούνται αρσενικές αντωνυμίες. Όμως, όλα όσα αναφέρονται αφορούν και ισχύουν και για τα δύο φύλα.

Άρθρο 19. Ζύγιση

Κατά τη διάρκεια Παγκοσμίων και Διεθνών πρωταθλημάτων, όπως επίσης και Διεθνών διαγωνισμών, οι ακόλουθοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται:

Κάθε αθλητής υποχρεούται να περνάει από την επίσημη ζύγιση μία μόνο φορά, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ WAKO ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. Το βάρος το οποίο καταγράφεται σε αυτή την περίπτωση είναι και το τελικό. Επιτρέπεται, όμως, από τον εκπρόσωπο της χώρας του αθλητή που δεν έχει το σωστό βάρος κατά τη διάρκεια της επίσημης ζύγισης, να μπει ο εν λόγω αθλητής σε άλλη κατάλληλη κατηγορία κιλών, μόνο στην περίπτωση που η εν λόγω χώρα έχει κενή θέση στην εκάστοτε κατηγορία και δεν έχει λήξει και η επίσημη ζύγιση. Επίσης, επιτρέπεται για όλες τις χώρες να αντικαταστήσουν έναν αθλητή με άλλον, πριν το τέλος της πρώτης ζύγισης και της ιατρικής εξέτασης, μόνο στην περίπτωση, όπου στο συγκεκριμένο διαγωνισμό επιτρέπονται οι αντικαταστάσεις και ο αθλητής έχει δηλωθεί ως αντικαταστάτης για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Για όλη τη λεπτομερή περιγραφή της Ζύγισης και των Διαδικασιών Ζύγισης, βλέπε κεφάλαιο δύο – Κανόνες WAKO για τα Αθλήματα Τατάμι / Γενικοί Κανονισμοί.

Άρθρο 20. Σημείωση!

Για καλύτερη αναγνωσιμότητα σε ολόκληρο το κείμενο χρησιμοποιούνται αρσενικές αντωνυμίες. Όμως, όλα όσα αναφέρονται αφορούν και ισχύουν και για τα δύο φύλα. Αυτοί οι κανονισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ το λιγότερο για 2 χρόνια από τις 28 Απριλίου 2011 μέχρι τη συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της WAKO τον Απρίλιο 2013. Καμία αλλαγή δεν επιτρέπεται ΠΡΙΝ την έγκριση του Συμβουλίου της WAKO.